Οι επικρατούσες τάσεις των τιμών στην αγορά ακινήτων την περίοδο της πανδημίας, στην περιοχή των Χανίων Κρήτης.

Οι επικρατούσες τάσεις των τιμών στην αγορά ακινήτων την περίοδο της πανδημίας, στην περιοχή των Χανίων Κρήτης.

Πλησιάζουμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα και αυτή η υγειονομική μάστιγα, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα και στην αγορά ακινήτων. Οι επιδράσεις της πανδημίας στις τιμές των ακινήτων έχουν ήδη αρχίσει να διακρίνονται και να αποτυπώνονται σε διάφορες μετρήσεις.

Βασιζόμενοι στα στοιχεία που μας δίνονται από της πλατφόρμας προβολής ακινήτων του Σπιτόγατου για τις ιδιοκτησίες προς πώληση, είναι σημαντικό να δούμε πώς κύλησαν τα πράγματα στην τοπική αγορά των Χανίων. Τα διαγράμματα παρακάτω μας δείχνουν την ποσοστιαία μεταβολή που σημειώθηκε στις τιμές των ακινήτων προς πώληση ανάμεσα το τελευταίο τρίμηνο τους 2019 έως και το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Έτσι, γίνεται αντιληπτή η τάση των τιμών ανά περιοχή και σε κάθε κατηγορία ακινήτου ξεχωριστά.

Σχετικά με τα διαμερίσματα, αυτό που παρατηρείται είναι ότι στις περιοχές του Ακρωτηρίου και των Χανίων υπάρχει μια τάση αύξησης των τιμών, ενώ αντίθετα στην περιοχή της Σούδας φαίνεται να υπάρχει σημαντική πτώση.

 

 

Όσον αφορά τις μονοκατοικίες, αύξηση των τιμών παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές όπως ο Βάμος και το Κολυμπάρι, ενώ σε αστικές περιοχές όπως τη Σούδα, περιοχή του Ακρωτηρίου και την πόλη των Χανίων φαίνεται μια αισθητή μείωση.

  

 

 Σε ότι αφορά τις βίλες, υπάρχει αισθητή πτώση των τιμών στο Ακρωτήρι, στον Βάμο και το Κολυμπάρι.

 

 

Τέλος, σε σχέση με τα οικόπεδα, οι τιμές αυξάνονται σε Ακρωτήρι και Βάμο, ενώ οι τιμές σε Χανιά, Σούδα και Κολυμπάρι μειώνονται αισθητά.

 

Βασιζόμενοι στην σημερινή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, φαίνεται να υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ανατροπή του σκηνικού και βελτίωση της γενικότερης οικονομικής κατάστασης αλλά και της αγοράς ακινήτων. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του δείκτη gold/oil ratio. Ένας δείκτης που απεικονίζει τη σχέση του χρυσού με το αργό πετρέλαιο, δηλαδή πόσα βαρέλια αργού πετρελαίου μπορεί να αγοραστεί με μία ουγκιά χρυσού. Ο μέσος όρος του δείκτη διαχρονικά κυμαίνεται από 10 έως 30 μονάδες  όμως τον περασμένο Απρίλιο, στις αρχές της έξαρσης της πανδημίας, ο δείκτης έφτασε στις 91,12 μονάδες, αντικατοπτρίζοντας τον φόβο για μια επερχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση. Σήμερα, στις αρχές του 2021 ο δείκτης έχει υποχωρήσει στις 34,93 μονάδες, γεγονός που οφείλεται στην επιτυχή κυκλοφορία των εμβολίων μέχρι σήμερα. Η έναρξη των εμβολιασμών δίνει μια σιγουριά στο χώρο των επενδύσεων καθώς όλοι ελπίζουμε σε μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο και πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από την ομαλή εξέλιξη των εμβολιασμών, ώστε να επιστρέψουμε εν μέρει στην προηγούμενη κανονικότητα. Τεράστιες επενδυτικές ελπίδες εναποθέτονται και στο οικονομικό πακέτο των 32 δις Ευρώ της ΕΕ για μια γρήγορη επανάκαμψη. Οι σημερινές ανησυχίες για απρόσμενες εξελίξεις ίσως σύντομα διαψευσθούν.

 

Μιχάλης Χαραλαμπάκης

Οικονομολόγος, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

 

Η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε στο πιο πάνω κείμενο προέρχεται από τον ιστότοπο www.freepik.com 

 


Εκτύπωση   Email
powered by social2s