Ιστολόγιο - Ακίνητα Χανίων Κρήτης

Ιστολόγιο

Μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς για να διατηρήσετε το σπίτι σας ασφαλές.

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται και οι κατασκευές κατοικιών εκτός σχεδίου πολλαπλασιάζονται, οι πυρκαγιές γίνονται εφιάλτης για όλους κάθε καλοκαίρι.

Πολλές περιοχές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην απειλή των δασικών πυρκαγιών. Οι ξηρές συνθήκες, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι είναι ο τέλειος συνδυασμός για την εξάπλωση των πυρκαγιών που σαρώνουν τεράστιες περιοχές κάθε καλοκαίρι.

Αυτές οι τρομακτικές συνθήκες μπορούν να μετατρέψουν ένα μικρό ατύχημα σε μια μανιασμένη πυρκαγιά.

Αλλά θυμηθείτε, αυτές οι επικίνδυνες καταστάσεις μπορούν να προληφθούν.

Η πρόληψη της πυρκαγιάς είναι πιο σημαντική από ό,τι φαντάζεστε.

Εάν θέλετε να αποφύγετε να γίνετε μέρος των στατιστικών απωλειών από πυρκαγιές, ακολουθήστε αυτά τα πιο κάτω γενικά μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς για να διατηρήσετε το σπίτι σας ασφαλές:

powered by social2s
Μιχάλης Χαραλαμπάκης Εκτιμητής

Πώς επιδρά η εκτίμηση της εμπορικής αξίας ενός ακίνητου στην προσπάθεια προώθησης της πώλησής του.

Η εκτίμηση της ακίνητης περιουσίας είναι μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την προώθηση και τελικά την πώληση ενός ακινήτου. Η διαδικασία της εκτίμησης περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι η τοποθεσία, το μέγεθος, η ηλικία, η κατάσταση του και η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.

Για έναν ιδιοκτήτη, ένα πρώτο και βασικό βήμα  για να προχωρήσει σε μια επιτυχημένη πώληση του ακινήτου του, είναι ο εμπεριστατωμένος προσδιορισμός της αξίας του. Η ζητούμενη τιμή πώλησης πρέπει να είναι σύμφωνη με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς για ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά και να αντικατοπτρίζει την αξία του ακινήτου έτσι ώστε  να προσελκύει πιθανούς αγοραστές. Η υπερεκτίμηση της αξίας είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε έλλειψη ενδιαφέροντος από τους πιθανούς αγοραστές, ενώ αντίθετα όπου η ζητούμενη τιμή είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου ο πωλητής θα υποστεί μια απώλεια κερδών. Για αυτόν τον λόγο, η συνεργασία με έναν έμπειρο κτηματομεσίτη ή εκτιμητή ακινήτων με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στην αγορά ακινήτων θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και ουσιαστική για τον πωλητή.

powered by social2s

Aναστάτωση στη δόμηση ακινήτων εκτός σχεδίου.

Ένα ακόμα εμπόδιο έρχεται να προστεθεί στη δυνατότητα δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Αυτή τη φορά η τροχοπέδη στην οικιστική αξιοποίηση αυτής της κατηγορίας ακινήτων προέρχεται από μια απόφαση του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση 176/2023 της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι στην εκτός σχεδίου περιοχή, ακόμη δε και εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), απαιτείται πέραν του ελαχίστου εμβαδού και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) προκειμένου να δομηθεί ένα ακίνητο. Με την υπόψη απόφαση επικυρώθηκε η ακύρωση οικοδομικής άδειας σε συγκεκριμένο ακίνητο το οποίο δεν είχε πρόσβαση σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό.

Φυσικό ήταν η πιο πάνω απόφαση να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στη κτηματομεσιτική αγορά για την κατηγορία αυτών των ακινήτων με το «πάγωμα» των αγοραπωλησιών τους, της αναβολή σημαντικού αριθμού επενδύσεων, που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο αλλά και της πιθανότατης καθυστέρησης στην έγκριση έκδοσης οικοδομικών αδειών από τα αρμόδια γραφεία δόμησης έως της ρύθμισης του θέματος με την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων από το ΥΠΕΝ.

powered by social2s

Παράταση ενός έτους για τα μικρού μεγέθους εκτός σχεδίου οικόπεδα, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα δόμησής τους.

Μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη υπήρξε πρόσφατα στο θέμα της δόμησης των εκτός σχεδίου οικοπέδων, με έκταση μικρότερη των 4.000τμ.

Τα νέα δεδομένα για το καθεστώς δόμησης επηρεάζουν πλήθος οικοπέδων, που σήμερα είναι κατά παρέκκλιση άρτια, δηλαδή αυτά με επιφάνειες: 750, 1.200, 2000 και έως 4.000τμ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πατήστε εδώ για να τη δείτε στο σύνολό της), δίνεται παράταση ενός έτους στη δυνατότητα δόμησης των κατά παρέκκλιση άρτιων γηπέδων για τα οποία έως και την 9η Δεκ 22 δεν θα έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

powered by social2s

Πολιτιστικά δρώμενα στα Χανιά

Τα Χανιά, είναι γνωστά όχι μόνο ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά και σαν ένας τόπος μεγάλης πολιτισμικής ταυτότητας με διαρκή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα.

Η πολιτισμική ταυτότητα των Χανίων είναι η ψυχή μιας ζωντανής κοινωνίας που μέσα από τις πολιτιστικές διοργανώσεις κρατιούνται ζωντανές οι θύμησες του παρελθόντος, γιορτάζεται το παρόν και οραματιζεται το μέλλον.

Στα Χανιά, πραγματοποιούνται πληθώρα εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες τόσο με μέριμνα του Δήμου Χανίων, του ΔηΠεΘε Κρητης και η ΑΜΚΕ «Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης». Ισχυρή παρουσία στο χώρο έχουν και πολλοί ιδιωτικοί φορείς όπως η καλλιτεχνική στέγη YOUCA, η θεατρική σκηνή ΣκηνοΠλοκοι, που διοργανώνει και φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, χορευτικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και πολλά ακόμη καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα. Αρκετές συλλογικότητες με έδρα τα Χανιά στηρίζουν με δράσεις τους τη διάδοση του πολιτισμού.

powered by social2s

Η πρόκληση της ανακαίνισης κτιρίων.

Πληθώρα υπέροχων παλιών κατοικιών και σπιτιών, κατασκευασμένα με την εξαιρετική τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, βρίσκονται διάσπαρτα στην κρητική ύπαιθρο και στο αστικό περιβάλλον.

Επομένως το δίλημμα «ανακαίνιση ή ανακατασκευή» προκύπτει αρκετά συχνά.

Αρκετοί ιδιοκτήτες αλλά και υποψήφιοι αγοραστές βασανίζονται με το ερώτημα αν θα πρέπει να ανακαινίσουν ένα παλιό πέτρινο σπίτι ή να το γκρεμίσουν και να ξεκινήσουν από την αρχή. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα όπου πρέπει να σταθμιστούν τόσο οι οικονομικές αλλά και οι πρακτικές επιπτώσεις της ανακαίνισης έναντι της ανακατασκευής. Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα είναι μια μεγάλη απόφαση που απαιτεί πολύ προσεκτική εξέταση.

powered by social2s

Περπατήστε τα μονοπάτια των Χανίων

Τα Χανιά είναι ένας πραγματικά όμορφος τόπος! Δεν τον έχετε όμως πραγματικά γνωρίσει εάν δεν έχετε επισκεφθεί την εντυπωσιακή ενδοχώρα, τα επιβλητικά ψηλά βουνά, δεν έχετε περπατήσει τα υπέροχα μονοπάτια, που θα σας αποκαλύψουν υπέροχα ορεινά τοπία, εκπληκτικές παραθαλάσσιες περιοχές. Θα πιστεύατε ότι σ’ αυτό το νησί, τόσο νότια, βρίσκονται εκτεταμένα και πυκνά δάση? Οι όντως πανέμορφες παραλίες, με τα κρυστάλλινα νερά, είναι μόνο ένα μέρος από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον αυτού του τόπου.

Η άγρια ομορφιά των ψηλών βουνών θα σας ενθουσιάσει, οι εικόνες των ψηλών  κυπαρισσιών και των πεύκων, που είναι αγκιστρωμένα στα απόκρημνα βουνά, θα σας συναρπάσουν. Η εικόνα των χιονοσκέπαστων βουνών θα σας συντροφεύει κατά την διάρκεια του απολαυστικού περιπάτου σας. Τα  μοναδικά αρώματα από τα σπάνια βότανα και τα σαγηνευτικά χρώματα των αγριολούλουδων θα σας μαγέψουν.

powered by social2s
Οι τάσεις τιμών στην αγορά ακινήτων στα Χανιά το 2021 και οι προβλέψεις για το νέο έτος

Οι τάσεις των τιμών στην κτηματαγορά των Χανίων για το 2021 και οι προοπτικές ανάπτυξης για το νέο έτος

Μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά ακινήτων, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με αρκετά σημάδια ανάκαμψης και αισιοδοξίας.

Αντλώντας τις πληροφορίες από την πλατφόρμα προβολής ακινήτων του Σπιτόγατου έχουμε σημαντικές πληροφορίες για το πώς κινήθηκαν οι τιμές στην αγορά των Χανίων.

powered by social2s

Είναι πόσιμο το νερό της βρύσης στα Χανιά;

Η Κρήτη είναι ένας τόπος αυτάρκης σε πόσιμο νερό. Το νερό ύδρευσης προέρχεται από τα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, δύο ευλογημένους από τη φύση ορεινούς σχηματισμούς, που εξασφαλίζουν την επάρκεια νερού.

Το δυτικό τμήμα του νησιού έχει σχετικά πιο υγρό κλίμα από το ανατολικό, καθώς τα βουνά σ’ αυτό το τμήμα δέχονται περισσότερες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Το πόσιμο νερό στη βόρεια πλευρά του νομού Χανίων προέρχεται από υπόγειες υδροφόρες λεκάνες, λίμνες αλλά και φυσικές πηγές που βρίσκονται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Στα νότια  των Χανίων, το πόσιμο νερό προέρχεται κυρίως από γεωτρήσεις.

powered by social2s

Ο παραδοσιακός οικισμός της Αράδαινας Σφακίων

Η περιπλάνηση στην κρητική ύπαιθρο, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα πάντοτε μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις και μοναδικές εμπειρίες.

Στις νότιες πλαγιές των Λευκών Ορέων, ανακαλύπτουμε έναν από τους λίγους εναπομείναντες ερειπωμένους οικισμούς  των Σφακίων, το χωριό της Αράδαινας. Ένας οικισμός με μακραίωνη ιστορία, που το όνομα του να είναι συνδεδεμένο με την κρητική βεντέτα.

powered by social2s
Chania My Estate Real Estate Agancy
ChaniaMyEstate, Crete Real Estate Agency

Share this