Ιστολόγιο - Ακίνητα Χανίων Κρήτης

Ιστολόγιο

Πολιτιστικά δρώμενα στα Χανιά

Τα Χανιά, είναι γνωστά όχι μόνο ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά και σαν ένας τόπος μεγάλης πολιτισμικής ταυτότητας με διαρκή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα.

Η πολιτισμική ταυτότητα των Χανίων είναι η ψυχή μιας ζωντανής κοινωνίας που μέσα από τις πολιτιστικές διοργανώσεις κρατιούνται ζωντανές οι θύμησες του παρελθόντος, γιορτάζεται το παρόν και οραματιζεται το μέλλον.

Στα Χανιά, πραγματοποιούνται πληθώρα εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες τόσο με μέριμνα του Δήμου Χανίων, του ΔηΠεΘε Κρητης και η ΑΜΚΕ «Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης». Ισχυρή παρουσία στο χώρο έχουν και πολλοί ιδιωτικοί φορείς όπως η καλλιτεχνική στέγη YOUCA, η θεατρική σκηνή ΣκηνοΠλοκοι, που διοργανώνει και φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, χορευτικά δρώμενα, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και πολλά ακόμη καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα. Αρκετές συλλογικότητες με έδρα τα Χανιά στηρίζουν με δράσεις τους τη διάδοση του πολιτισμού.

Οι πιο πάνω φορείς δίνουν την δυνατότητα σε καλλιτέχνες όλο τον κόσμο να εκθέσουν τα έργα τους συνήθως σε ένα από τους καταπληκτικούς χώρους της παλιάς πόλης ή του ενετικού λιμανιού ή των κάστρων και μνημείων της ευρύτερης περιοχής, παντρεύοντας τον πολιτισμό του σήμερα με την ιστορική κληρονομία της πόλης.

Κάθε χρόνο οι καλλιτεχνικές και πολιτισμικές προτάσεις αυξάνονται σε πυκνότητα και διάρκεια επιβεβαιώνοντας με την μεγάλη συμμετοχή και τον έντονο παλμό την τεράστια ανάγκη του κόσμου για στιγμές συλλογικής χαράς και κοινής ευφορίας.

Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στα ξακουστά κρητικά γλέντια που διοργανώνονται σε κάθε γωνιά του νομού. Άλλοτε ως ευκαιρία γιορτής των εποχιακών προϊόντων όπως η ‘γιορτή μελιού’ στα Αφράτα, η ‘γιορτή γραβιέρας’ στην Ανώπολη, η ‘γιορτή του κάστανου’ στο Έλος, η ‘γιορτή Σφακιανής’ πίτας στην Χώρα Σφακίων και πολλές ακόμη γιορτές τοπικών προϊόντων, και άλλοτε ως θρησκευτικά πανηγύρια σε εορτές αγίων με πρωινή λειτουργία στις ομώνυμες εκκλησιές και μεγάλα γλέντια το βράδυ με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα, τραγούδια και χορούς.

Μ’ αυτόν τον τρόπο οι πολιτιστικοί σύλλογοι ανοίγουν τις πόρτες του χωριού και προσκαλούν όλο τον κόσμο να τους επισκεφθεί, να γνωρίσει τον τόπο και τους ανθρώπους του, να δοκιμάσει όλα τα προϊόντα που παράγουν οι ντόπιοι, να χορέψει, να τραγουδήσει και να γίνει ένα με την παράδοση και την κρητική κουλτούρα.

  Περισσότερες πληροφορίες για τα πολιτιστικά δρώμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα Χανιά, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.chania-culture.gr.

powered by social2s

Η πρόκληση της ανακαίνισης κτιρίων.

Πληθώρα υπέροχων παλιών κατοικιών και σπιτιών, κατασκευασμένα με την εξαιρετική τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, βρίσκονται διάσπαρτα στην κρητική ύπαιθρο και στο αστικό περιβάλλον.

Επομένως το δίλημμα «ανακαίνιση ή ανακατασκευή» προκύπτει αρκετά συχνά.

Αρκετοί ιδιοκτήτες αλλά και υποψήφιοι αγοραστές βασανίζονται με το ερώτημα αν θα πρέπει να ανακαινίσουν ένα παλιό πέτρινο σπίτι ή να το γκρεμίσουν και να ξεκινήσουν από την αρχή. Είναι ένα πολύπλοκο θέμα όπου πρέπει να σταθμιστούν τόσο οι οικονομικές αλλά και οι πρακτικές επιπτώσεις της ανακαίνισης έναντι της ανακατασκευής. Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα είναι μια μεγάλη απόφαση που απαιτεί πολύ προσεκτική εξέταση.

powered by social2s

Περπατήστε τα μονοπάτια των Χανίων

Τα Χανιά είναι ένας πραγματικά όμορφος τόπος! Δεν τον έχετε όμως πραγματικά γνωρίσει εάν δεν έχετε επισκεφθεί την εντυπωσιακή ενδοχώρα, τα επιβλητικά ψηλά βουνά, δεν έχετε περπατήσει τα υπέροχα μονοπάτια, που θα σας αποκαλύψουν υπέροχα ορεινά τοπία, εκπληκτικές παραθαλάσσιες περιοχές. Θα πιστεύατε ότι σ’ αυτό το νησί, τόσο νότια, βρίσκονται εκτεταμένα και πυκνά δάση? Οι όντως πανέμορφες παραλίες, με τα κρυστάλλινα νερά, είναι μόνο ένα μέρος από το υπέροχο φυσικό περιβάλλον αυτού του τόπου.

Η άγρια ομορφιά των ψηλών βουνών θα σας ενθουσιάσει, οι εικόνες των ψηλών  κυπαρισσιών και των πεύκων, που είναι αγκιστρωμένα στα απόκρημνα βουνά, θα σας συναρπάσουν. Η εικόνα των χιονοσκέπαστων βουνών θα σας συντροφεύει κατά την διάρκεια του απολαυστικού περιπάτου σας. Τα  μοναδικά αρώματα από τα σπάνια βότανα και τα σαγηνευτικά χρώματα των αγριολούλουδων θα σας μαγέψουν.

powered by social2s
Οι τάσεις τιμών στην αγορά ακινήτων στα Χανιά το 2021 και οι προβλέψεις για το νέο έτος

Οι τάσεις των τιμών στην κτηματαγορά των Χανίων για το 2021 και οι προοπτικές ανάπτυξης για το νέο έτος

Μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά ακινήτων, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο με αρκετά σημάδια ανάκαμψης και αισιοδοξίας.

Αντλώντας τις πληροφορίες από την πλατφόρμα προβολής ακινήτων του Σπιτόγατου έχουμε σημαντικές πληροφορίες για το πώς κινήθηκαν οι τιμές στην αγορά των Χανίων.

powered by social2s

Είναι πόσιμο το νερό της βρύσης στα Χανιά;

Η Κρήτη είναι ένας τόπος αυτάρκης σε πόσιμο νερό. Το νερό ύδρευσης προέρχεται από τα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, δύο ευλογημένους από τη φύση ορεινούς σχηματισμούς, που εξασφαλίζουν την επάρκεια νερού.

Το δυτικό τμήμα του νησιού έχει σχετικά πιο υγρό κλίμα από το ανατολικό, καθώς τα βουνά σ’ αυτό το τμήμα δέχονται περισσότερες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Το πόσιμο νερό στη βόρεια πλευρά του νομού Χανίων προέρχεται από υπόγειες υδροφόρες λεκάνες, λίμνες αλλά και φυσικές πηγές που βρίσκονται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Στα νότια  των Χανίων, το πόσιμο νερό προέρχεται κυρίως από γεωτρήσεις.

powered by social2s

Ο παραδοσιακός οικισμός της Αράδαινας Σφακίων

Η περιπλάνηση στην κρητική ύπαιθρο, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα πάντοτε μας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις και μοναδικές εμπειρίες.

Στις νότιες πλαγιές των Λευκών Ορέων, ανακαλύπτουμε έναν από τους λίγους εναπομείναντες ερειπωμένους οικισμούς  των Σφακίων, το χωριό της Αράδαινας. Ένας οικισμός με μακραίωνη ιστορία, που το όνομα του να είναι συνδεδεμένο με την κρητική βεντέτα.

powered by social2s

Η νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά των Χανίων.

Τα όμορφα και εντυπωσιακά κτίσματα που ανακαλύπτει κανείς περιδιαβαίνοντας τα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης και στις μαγευτικές γωνιές του ενετικού λιμανιού των Χανίων, δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια  της μακραίωνης ιστορίας των Χανίων που ξεκινά από την Μινωική εποχή.

Ανάλογου ενδιαφέροντος και σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας κατασκευές συναντά όμως κανείς και εκτός των ενετικών τειχών της πόλης, σε περιοχές που αναπτύχθηκαν την εποχή που στην Κρήτη άρχισε να πνέει ο άνεμος της ελευθερίας.

Είναι η περίοδος προς τα τέλη του 19ου αιώνα κατά την οποία η Κρήτη, μετά από μακρόχρονους αγώνες και αναρίθμητες επαναστάσεις, αποκτά ένα ημιαυτόνομο πολίτευμα, μέσα στα πλαίσια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δημιουργείται η ‘’Κρητική Πολιτεία’’ η οποία διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, σημαία, νόμισμα και πρωτεύουσα την πόλη των Χανίων.

powered by social2s
Is the Chania region in Crete a good place to retire to?

Είναι τα Χανιά της Κρήτης ένα καλό μέρος να ζήσει ένας συνταξιούχoς?

Τα Χανιά, τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ένα μέρος όπου πολλοί συνταξιούχοι επιλέγουν να πάνε και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

Οι φυσικές ομορφιές των Χανίων, όπως η εκπληκτική θάλασσα και παραλίες, τα γοητευτικά βουνά και η συναρπαστική φύση της υπαίθρου, θα γοητεύσουν ακόμη και τον πιο κουρασμένο συνταξιούχο.

powered by social2s
Τι ισχύει για τα κατοικίδια στην ενοικίαση κατοικίας στην Ελλάδα.

Τι ισχύει για τα κατοικίδια στην ενοικίαση κατοικίας στην Ελλάδα.

Η εξεύρεση κατοικίας για μακρόχρονη ενοικίαση αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια δύσκολη υπόθεση. Πολλοί είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την πιεστική κατάσταση όπως, η σημαντική μείωση των ρυθμών κατασκευής νέων κατοικιών κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, η έκρηξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ανάλυση της εξέλιξης αυτής έχει παρουσιαστεί σε σχετικό άρθρο μας.

powered by social2s
Οι επικρατούσες τάσεις των τιμών στην αγορά ακινήτων την περίοδο της πανδημίας, στην περιοχή των Χανίων Κρήτης.

Οι επικρατούσες τάσεις των τιμών στην αγορά ακινήτων την περίοδο της πανδημίας, στην περιοχή των Χανίων Κρήτης.

Πλησιάζουμε τη συμπλήρωση ενός έτους από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα και αυτή η υγειονομική μάστιγα, με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα και στην αγορά ακινήτων. Οι επιδράσεις της πανδημίας στις τιμές των ακινήτων έχουν ήδη αρχίσει να διακρίνονται και να αποτυπώνονται σε διάφορες μετρήσεις.

powered by social2s
Chania My Estate Real Estate Agancy
ChaniaMyEstate, Crete Real Estate Agency

Share this