Περιβάλλον και αγορά ακινήτων

Σύμφωνα με την έκθεση του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ με θέμα "Αρχές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για την αγορά ακινήτων", ο τομέας των ακινήτων καταναλώνει ετησίως περίπου το 40% της παγκόσμιας ενέργειας, παράγει το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς χρησιμοποιεί και το 40% των πρώτων υλών.

Σε διεθνή διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο Παρίσι, με μοναδικό θέμα την κλιματική αλλαγή, συμφωνήθηκε και τέθηκε στόχος 195 χωρών να περιοριστεί  η άνοδος της μέσης ετήσιας  θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2°C . Οι εκτιμήσεις της παγκόσμιας τράπεζας είναι ότι ο τομέας των ακινήτων θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 36% έως το 2030 προκειμένου να υποστηρίξει το παραπάνω σχέδιο.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μέγεθος του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστιο που έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή μας αλλά και θα επιβαρύνει σημαντικά τις μελλοντικές γενιές. Το διακύβευμα είναι  αγαθά ζωτικής σημασίας όπως το πόσιμο νερό, η τροφή η εξαφάνιση ειδών  κ.α.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμά ότι μέση αύξηση κατά 1,5 ° C στη μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του 20%-30% των ειδών από τον πλανήτη καθώς και να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα, πράγμα που θα προξενήσει προβλήματα στην καθημερινότητά μας και την οικονομία μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες ένας νέος τύπος ακινήτου έχει κάνει την εμφάνισή του στην αγορά του real estate και όσο περνάνε τα χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον. Ο λόγος για τα «πράσινα κτίρια», τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που αναφέρθηκαν παραπάνω, εξασφαλίζοντας την ορθολογική χρήση και την εξοικονόμηση της ενέργειας στον κτιριακό τομέα.

Όλο και περισσότερα ακίνητα κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς και τα ήδη υπάρχοντα αναβαθμίζονται προκειμένου να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Είναι βέβαιο ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα τα οποία δεν συνάδουν με αυτή τη λογική, θα αποβούν ζημιογόνες μακροπρόθεσμα, και αυτό γιατί θα μειωθεί η αξία τους σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα «πράσινα κτίρια» καθώς είναι ο τύπος ακινήτου που την τελευταία δεκαετία κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.

Η βιωσιμότητα ενός κτιρίου δεν εστιάζεται μόνο στις άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εξετάζει τον αντίκτυπο που θα έχει σε παγκόσμιο επίπεδο από την διαδικασία της κατασκευής έως και την ολοκλήρωσή του.  Πιο συγκεκριμένα η αειφορία επικεντρώνεται στη χρήση ανανεώσιμων τοπικών οικοδομικών υλικών για τη δημιουργία άνετων και υγιεινών χώρων εργασίας και διαβίωσης.

Η επένδυση σήμερα σε ένα ακίνητο το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον,  έχει μεγαλύτερο κόστος από ότι σε ένα συμβατικό κτίριο. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο αρχικό κόστος που πρέπει να επενδυθεί για τη μελέτη και κατασκευή του ακινήτου ώστε να ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και απαιτήσεις που επιβάλλει μια  βιοκλιματική κατασκευή. Στον αντίποδα, αυτού του είδους οι επενδύσεις έχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη μιας και έχουν  εξαιρετικά χαμηλότερα λειτουργικά κόστη από την εξοικονόμηση ενέργειας(ηλεκτρικής και διαφόρων τύπων καυσίμων) και καταναλώσεων νερού. Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι πρόκειται για επενδύσεις που έχουν ειδική φορολογική μεταχείριση και χαρακτηρίζονται ως επενδύσεις χαμηλού ρίσκου. Είναι επίσης βέβαιο ότι στο μέλλον η ζήτηση για «πράσινα κτίρια» θα αυξηθεί ιδιαίτερα και στον χώρο της επαγγελματικής στέγης και έτσι τα ακίνητα αυτά θα αποδώσουν υψηλές μισθώσεις οδηγώντας σε σταθερές ταμειακές εισροές για τους ιδιοκτήτες τους.

Επενδύοντας στα «πράσινα κτίρια» επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη ζωή μας και τον πλανήτη μας!

 

Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στο πιο πάνω κείμενο προέρχονται από τους ιστότοπους www.freepik.com & www.freepngimg.com


Εκτύπωση   Email
powered by social2s